Få svar på dine spørgsmål
-
Nej, elbiler udleder kun omkring halvdelen af den mængde CO2, som en gennemsnitlig benzin- eller dieselbil af tilsvarende størrelse udleder i løbet af en hel livscyklus fra produktion, daglig brug til skrotning. Faktisk viser Klimarådets rapport, at jo større kørslen er, jo mindre er CO2-udledningen pr. kilometer over bilens levetid. Det skyldes, at batteriets udledning fordeles ud over antal kørte kilometer.
Elbiler udleder dog CO2 i produktionsfasen, samt hvis de kører på el, der er baseret på fossile brændsler. Forureningen er i denne sammenhæng knyttet til de energiselskaber, der producerer elektriciteten, som elbiler kører på. Men da den danske el-produktion allerede i dag i høj grad benytter vedvarende energi, og da Danmark er på vej mod 100% grøn el-produktion, vil elbilerne fra omkring år 2030 og fremefter ikke medføre partikelforurening og CO2-udledning på dansk grund.
Elbiler, der kører på vedvarende energi, udleder derfor ingen sundhedsskadelige partikler og betydeligt mindre CO2 end benzin- og dieselbiler – selv hvis udledningen fra batteri- og bilproduktionen i udlandet medregnes.
Kilder: Klimarådets rapport: ”Flere elbiler på de danske veje” (2018), Baggrundsnotat til Klimarådets analyse: ”Flere elbiler på de danske veje” (2018), Dansk Energi samt Det Økologiske Råd: ”Elbiler en vej til grønnere transport opgør med de mange myter om elbiler” (2014)
-
Selvom elbiler samlet set ikke udleder sundhedsskadelige partikler og væsentligt mindre CO2 end gennemsnitlige effektive diesel- eller benzinbiler, er produktionen af batterier til elbilen en klimabelastning. Den er dog ikke større end hos andre produkter, der også baserer sig på minedrift efter de råstoffer, som indgår i batterier. Batterierne i elbiler bygger nemlig på samme teknologi som de batterier, der sidder i mobiltelefoner og bærbare computere.
Produktionen af batterier giver anledning til CO2-udledning, fordi de produceres ved minedrift, hvor sjældne råstoffer, såsom litium, kobolt og andre metalarter, hentes op af jorden. Alle samfund er afhængige af minedrift, og ifølge Global Energy Metals går 50% af verdens kobolt til batteriproduktion. Kobolt udvindes bl.a. i den Demokratiske Republik Congo i Afrika og foregår under stærkt kritisable forhold for mennesker og klima. Størstedelen af kobolt-minedriften går til batterier i mobiltelefoner og computere.
Elbilbranchen og mange af verdens batteriproducenter arbejder på højtryk for at løse problematikkerne. Bl.a. ved forsøg på at ændre produktionsforhold, udvikle miljøvenlige alternativer og overgå til storskalaproduktion baseret på bæredygtige betingelser for både mennesker og klima.
Kilder: Klimarådets rapport ”Flere elbiler på de danske veje”, Baggrundsnotat til Klimarådets analyse ”Flere elbiler på de danske veje” (2018), Global Energy Metals, Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer ”Fakta om råstoffer” (2017) samt Amnesty Internationals rapport ”Time To Recharge” (2017).
-
Elbiler, som kører på strøm, er ikke mindre sikre end benzin- eller dieseldrevne biler. Hverken i kollisionstest eller i tilfælde af brand. Selvom brand i elbilers batterier kan være svære at slukke, så er elbiler sikrere end både benzin- og dieselbiler, når de kører galt. Dette skyldes, at elbilbatterier gennemgår grundige mekaniske og elektriske tests, og sikkerhed indgår som en integreret del af udviklingskravene.
Beredskabsstyrelsen indførte tilbage i 2011 nye procedurer til at håndtere den nye teknologi, som kendetegner elbiler, og SOS Dansk Autohjælp har siden sendt deres autoreddere på uddannelse i forsvarlig sikkerhedshåndtering af el- og hybridbiler.
Alligevel anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at du husker brandsikkerheden og er særligt opmærksom på, om din stikkontakt kan klare den belastning over lang tid, som det kræver at få strøm på en elbil.
Elbilers sikkerhed vurderes ligesom konventionelle bilers af organisationen Euro NCAP, der i kollisionstests tildeler dem en karakter på en femstjernet skala, hvor 5 er det bedste. De fleste nye elbiler har 4 eller 5 stjerner. FDM anbefaler, at du ved køb af ny bil går efter en bil med 4 eller 5 stjerner. Det er derudover vigtigt at kigge på årstallet, når du vurderer en elbils sikkerhed.
Find Euro NCAP-resultaterne direkte på Euro NCAPs hjemmeside, som også beskriver de enkelte tests.
Kilder: Euro NCAP, FDM, Sikkerhedsstyrelsen ”Oplad din el-bil sikkert” (2019), Beredskabsstyrelsen ”Vejledning om indsats ved uheld med elkøretøjer” (2011), SOS International ”Nu får alle reddere sikkerhedsuddannelse i elbiler” (2019) samt Teknologisk Institut ”Videncenter for Batterier - Sikkerhed og sikker håndtering”
-
Elbilproducenterne har sat strøm til den grønne omstilling. Der findes derfor allerede mange elbilmodeller på det danske marked - både luksusbiler og billigere familiebiler. Desuden forventer branchen, at der i løbet af 2019 og 2020 alene i Danmark vil blive lanceret mindst 22 nye forskellige elbilmodeller.
Få et overblik over de elbiler, der findes på markedet i dag på ev-database.org og hold øje med FDM, der løbende tester de mange nye elbiler.
-
Der er forskellige måder at køre elbil på – og leasing er en af dem.
Læs mere om privat- eller erhvervsleasing af elbiler hos fx FDM, E.ON, Clever eller ALD.
-
Der er flere muligheder for leje af elbil med eller uden opladning.
-
Den lydløse og glidende kørsel uden gearskift og udstødning samt det faktum, at moderne elbiler ikke behøver at lade op hver dag, gør elbiler oplagte som bybiler. Men de nyeste elbiler på markedet kan uden problemer bruges til mere end bare bykørsel. Faktisk kan ni ud af ti danskere komme på arbejde og hjem igen uden opladning med en nyere elbil. Og mange vælger ofte at oplade hjemme eller på arbejdspladsen.
Derudover kan moderne elbiler sagtens bruges til langture, da netværket af offentlige lyn- og ladestandere på tværs af Danmark og Europa er veludviklet og stadigt voksende.
Kilder: DTU’s Transportvaneundersøgelsen (2017), Danmarks Statistik, (2019), Det Økologiske Råd: ”Elbiler en vej til grønnere transport opgør med de mange myter om elbiler” (2014), FDM og Dansk Elbil Alliance.
-
Der er bred enighed blandt eksperter om, at fremtidens persontransportteknologi er elektrisk. Derfor er det ifølge Klimarådet forholdsvist risikofrit for den almindelige dansker at udskifte den konventionelle bil med en elbil.
Selvom den teknologiske udvikling for elbiler i disse år går stærkt, og mange af de store bilproducenter begynder at introducere flere nye elbilmodeller på markedet, er der intet, der tyder på, at en elbil købt i dag vil være forældet i morgen. Det tager nemlig lang tid at udvikle og indfase ny teknologi. For én ting er, hvad der kan lade sig gøre i et laboratorium – noget andet er, hvad der inden for en overskuelig årrække kan udvikles til kommercielle produkter.
Klimarådets rapport: ”Flere elbiler på de danske veje” (2018) og Ingeniøren ”Året Rundt 2016: Lang vej til nye batteriteknologier” (2016)
-
90% af alle elbilejere oplader elbilen hjemme, da mange ofte vælger et abonnement på el til opladning. Både danske og europæiske e-mobilitetsudbydere og ladeoperatører tilbyder løsninger med fast pris for al strøm til bilen. Hvis du ikke har mulighed for at lade elbilen op derhjemme, er der er også mange muligheder for at oplade på farten, arbejdspladsen, ved indkøbscentret eller andre steder både inden og uden for Danmarks grænser.
Flere og flere arbejdspladser er begyndt at etablere ladebokse til medarbejdere og kunder. Ligesom flere virksomheder arbejder på at tilbyde offentlige lynladestandere på tværs af grænserne i Skandinavien og Europa, nærmere bestemt i Tyskland, Frankrig, Norge, Sverige, England, Italien og Danmark.
Det er med andre ord også typisk muligt at oplade elbilen de steder, du normalt ville vælge at parkere din bil. Danmark har et af Europas mest finmaskede og dækkende offentlige ladenetværk, som hele tiden udvides. Det betyder, at du kan køre hvor som helst hen i Danmark uden at bekymre dig om strøm. Her kan du betale uden at have en abonnementsaftale, dvs. du kan benytte alle ladestandere.
Få et overblik over opladningsmuligheder på tværs af lande og udbydere.
Kilder: FDM, Dansk Elbil Alliance samt opgørelse fra Dansk Energi
-
De fleste bilproducenter giver mellem 5-8 års garanti på elbilbatterier, hvilket svarer til op til 160.000 km. Og elbilbatterier produceres i dag med en generel forventning om, at de vil holde hele elbilens levetid.
Ifølge ledende eksperter på området mister batteriet kun cirka 1% af dets kapacitet for hver 30.000 km., elbilen kører. Elbilejere kan derfor kigge langt efter at skulle udskifte elbilbatteriet overhovedet, hvilket ellers på nuværende tidspunkt vil udgøre den største udgift som elbilejer.
Kilder: Energistyrelsens Transportteam (2018), Baggrundsnotat til Klimarådets analyse ”Flere elbiler på de danske veje” (2018) og Professor ved Eindhoven University of Technology Maarten Steinbuchs blogindlæg ”Tesla Model S battery degradation data” (2018)
-
Elbiler har i forhold til benzin- og dieselbiler tidligere været udfordret på rækkevidden. Men i dag kan de nyeste elbiler på markedet uden problemer dække både gennemsnitsdanskerens og pendlerens kørselsbehov. Gennemsnitsdanskeren kører blot 38,5 km/person/dag, og ifølge Danmarks Statistik kan ni ud af ti pendlere komme på arbejde og hjem igen uden opladning. Det betyder, at kun en ud af ti danskere vil være nødt til at lade bilen i løbet af dagen. Og har man mulighed for opladning på arbejdspladsen, kan man uden problemer pendle 100 km på arbejde i en af de mange nye elbiler.
Som enhver anden bil vil elbilens rækkevidde variere fra model til model. Ligesom rækkevidden også vil være afhængig af kørselsstil og -adfærd samt vejrforhold. Men elbilen kan i alle tilfælde dække langt de fleste danskeres transportbehov.
Kilder: DTU’s Transportvaneundersøgelse (2017), Danmarks Statistik (2016, 2019), Det Økologiske Råd: ”Elbiler en vej til grønnere transport opgør med de mange myter om elbiler” (2014), FDM og Dansk Elbil Alliance.
-
I dag sælges elbiler hurtigere end andre brugte biler, og afskrivningerne er stabile. Elbiler er med andre ord nu på niveau med hybridbiler og de meget energivenlige benzinbiler, der findes på markedet. Udviklingen vidner om danskernes store interesse for elbiler, hvilket gør elbiler meget eftertragtede på brugtvognsmarkedet. Men det er svært at svare nøjagtigt på, hvordan denne udvikling vil se ud i fremtiden, fordi brugtbilsalget endnu er begrænset og vil afhænge af teknologiudviklingen.
Selvom elbilers gensalgsværdi gennem flere år ikke har været prangende, har nyere elbiler i dag dog en mere værdifast størrelse end tidligere. Værdien af en brugt elbil afhænger i høj grad af bilens batterikapacitet ved køb/salg. Af samme grund giver de fleste forhandlere en batterigaranti på 5-8 år alt efter bilmærke. Hvis du ønsker at reducere din risiko for værditab, kan du med fordel lease en elbil. Men frygten for, at bilens værdi forsvinder, bør ikke længere afholde dig fra at skifte til en elbil.
Kilder: FDM og opgørelse lavet af Bilbasen og Spar Nord (2019)
-
Få elbiler er i dag typegodkendte til træk, men eksperter er enige om, at det problem vil løse sig inden for få år. Det er allerede muligt at finde enkelte elbiler på det danske marked, der må trække en begrænset vægt – fx ved trailerkørsel eller cykelholder. Derimod er udvalget af elbiler, der på nuværende tidspunkt kan køre med træk til trailer eller campingvogn lille.
Læs mere om, hvor meget de enkelte elbilmodeller må trække her.
Kilder: FDM
-
Hvis elnettet i 2030 skal servicere en million grønne elbiler, vil det kræve en naturlig opdatering af den danske elproduktion. Der hersker imidlertid ingen tvivl om, at der er grøn strøm og elkapacitet nok til fremtidens elforbrug – også hvis forbruget fra elbiler medregnes. Det skyldes bl.a. det faktum at energiselskaber, e-mobilitetsudbydere og ladeoperatører arbejder på intelligente løsninger, der sikrer at elnettet udvikles og tilpasses efterspørgslen. I mellemtiden kan danske elbillister hjælpe elnettet på vej ved at sørge for at lade på tidspunkter, der belaster elnettet mindst muligt, fx om natten.
Kilder: Dansk Energis analyse ”Gør elnettet klart til elbilerne” (2019)
-
Hvis du er i tvivl om, at et skifte til elbil er noget for dig, så får du her tre tommelfingerregler:
1. Sammenlign de økonomiske fordele ved en elbil med din nuværende biløkonomi.
Se på de totale omkostninger, dvs. indkøbspris, drift og værditab. Elbiler er typisk højere i indkøbspris sammenlignet med benzin- og dieselbiler. I længden - afhængigt af kørselsbehov – vil elbilen dog være billigere, fordi indkøbsprisen vil blive udlignet af de lavere udgifter til drift. Overvej i denne sammenhæng også, om du skal lease, leje eller eje en elbil.
2. Kortlæg dit kørselsbehov.
Kortlæg dit kørselsmønster på daglig basis og ved enkelte og sjældnere tilfælde af langture. Vurder herefter, hvorvidt elbilen kan dække dit behov.
3. Undersøg dine lademuligheder.
90% af alle elbilejere oplader elbilen hjemme, da mange ofte vælger en ladeboks og abonnement på el til opladning. Har du ikke mulighed for en ladeboks, fordi du måske bor i lejlighed eller rækkehus, så find her en oversigt over offentlige ladestationer. Vær opmærksom på at finde en lader, som passer til stikket på din bil.
Kilder: FDM og Energiinstituttet ”Elbil. Er det noget for dig?”